Nyboders fredning og tiden derfra frem til i dag

Romantik og idyl
i Nyboder

 

I løbet af 1800-tallet var Nyboder ved flere forskellige lejligheder ved at bliver nedrevet. Det omkringliggende København trængte sig mere og mere på og Nyboders areal svandt langsomt ind. Boligerne var i forfald. Selvom bygningernes forfald ikke var nogen ny historie - Nyboder havde haft problemer med forfald næsten lige siden sin opførelse - var forholdende i slutningen af 1800-tallet dog i sammenligning overraskende slemme også i forhold til det resterende København.

 

Nyboder udviklede på den tid et ry som en lettere skummel bydel, men havde samtidig vundet en stærk plads i den almene bevidsthed som et romantisk, nostalgisk sted. 

 

Nyboder iflg. Illustreret Tidende 1902

 

Ved århundredeskiftet i 1902 var der ligefrem et helt oplag af Illustreret Tidne, der handlede om Nyboder. Indslaget om Nyboder emmer af romantik, og den flotte grafik, der viser et helt view ud over den gule by, er dog også noget idyllisk sammenlignet med samtidige fotos.

 

 

Man kan sige, at opfattelsen af Nyboder, som noget vigtigt for den danske kulturarv for alvor vinder frem i begyndelsen af 1900 tallet. I 1918 bliver Nyboder endelig fredet, i første omgang i klasse B, men i 1945 i klasse A. Fredningerne omfattede kun det gule Nyboder, men i 2007 bliver de grå Nyboder også fredet.

 

Selvom Nyboder i dag fremstår som relativt ensartet er der dog tale om et byggeri, der har gennemgået forskellige udbygningsfaser. Man kan nærmest tale om en periode på 250 år, hvor forskellige arkitekter har været med til at skabe den bebyggelse vi kender i dag som det gule Nyboder.