Det første Nyboder

Christian 4. om Nyboder:
Byggesjusk

 

Det første Nyboder stod klart i løbet af 1631-1639. Der var tale om 600 boliger fordelt på ca. 20 Stokke (længer) i danmarkshistoriens første rækkehuskompleks. Husene var i et plan og det var efter datidens forhold ganske rummelige boliger.

 

Vi ved fra historiske kilder, at Chr.4. selv nøje fulgte byggeriget og holdt øje med, om byggeriget skred regelmæssigt frem og at det blev udført ordentligt. Kongen skriver i juni 1636 en notits om byggesjusk og skriver, at han har opdaget, at kalken ikke bliver slået ordentligt men kun rørt og derfor ligger i hele stykker i baljerne. Chr.4. bemærker, at det skal gøres ordentligt ellers, som han skriver, ”bliifuer der skarn af faldt ded der gørris”.

 

Chr.4. når at se sit Nyboder blive fuldført, inden han selv dør i 1648. Der er imidlertid ikke meget af det Nyboder der er tilbage i dag, som ser ud som på Chr.4.’s tid. Det eneste der er tilbage af Chr.4.’s første Nyboder, er en enkelt længe i Skt. Pauls Gade, hvor man også finder Nyboders eget lille museum ”Nyboders Mindestuer”.

1636

"Bliifuer der skarn af faldt ded der gørris"