Den gule farve

Nyboder får først sin velkendte gule farve i 1860'erne. Før den gule farve blev indført var Nyboder hvidkalket og har vel at mærke været det i længere tid af sin samlede historie, end den har været gul.

 

 

Hvad er det første du tænker, når Nyboder nævnes?

Gul!

Den gule farve som Nyboder har i dag, var der ikke i begyndelsen. Nyboder var formentlig allerførst vandskuret og derefter hvidkalket. Først fra ca. 1860’erne bliver Nyboder farvet gul på foranledning af Ferdinand Meldahl, der var en af datidens store arkitekter og på det tidspunkt også Kgl. byggeinspektør. Ferdinand Meldahl havde ellers planer for helt at nedrive Nyboder gennem en større udparcelleringsplan, men han endte til sidst med at ombestemme sig og i stedet for give bebyggelsen en ny farvesætning. Facaderne blev kalket gule med jernvitriol, soklerne sorte med tjære, gesimserne hvidkalket, skodderne malet røde og vinduer og døre grønne med linoliemaling. Den karakteristiske farvesætning har overlevet til i dag og den varme, gule farve er blevet et af Nyboders helt særlige kendetegn. 

 

Udover at den gule farve siden 1700-tallet har været en populær facadefarve bl.a. på Forsvarets bygninger, kan valget af den gule farve også skyldes sanitære forhold. I midten af 1800-tallet boede der mange mennesker i Nyboder, og de boede meget tæt uden de bedste sanitære forhold. Da koleraepidemien rasede i København i 1853, blev Nyboder derfor også hårdt ramt. Man vidste dengang at metalsaltet, jernvitriol, der bliver gult når det blandes med vand og kalk, udover at gøre kalkningen stærkere også er en smule antiseptisk. Meldahl har muligvis tænkt at hvis den jernvitriol-gule farve kan hæmme eventuel svampe- og skimmelvækst på bygningerne, kan den måske også hæmme bakterier og sygdom for Nyboders befolkning.